Maisto produktai akių sveikatai

5 maisto produktai akių sveikatai

„Valgyk daugiau morkų – jos padeda regėjimui“ – ar galite patikėti, kad vaikystėje šimtus kartų girdėta frazė yra MELAS?!?! (Turbūt ką tik patyrėte ne ką mažesnę psichologinę traumą nei kadaise sužinoję, kad Kalėdų Senelio iš tikrųjų nėra.) Bet mes visai nesiruošiame jūsų nuteikinėti prieš šią žavingą daržovę – joje gausu beta-karoteno, kuris išties palaiko gerą akių sveikatą. Deja, bet regėjimas nepagerės net ir suvalgius kilogramą morkų kasdien. Na, pabandyti, žinoma, galima – bent soliariumo nebeprireiks, o ir šiek tiek oranžiniam pabūti gal visai „funny“?
 

Tad nemeluosime, kad vienų ar kitų maisto produktų vartojimas padės vėl matyti puikiai (gaila, bet iliuziją, kaip okulisto kabinete staiga sugebate įžiūrėti nebe 3, o netgi 7 eilutę, sprogdiname kaip muilo burbulą). Tačiau tinkama mityba gali sumažinti tam tikrų akių ligų riziką, todėl įtraukti naudingus maisto produktus į savo dienos racioną išties verta.

Naudingos medžiagos

Pravartu žinoti, jog bene svarbiausios medžiagos reikalingos gerai akių sveikatai yra liuteinas ir zeaksantinas, sudarantys daugelio maisto papildų, skirtų akims, pagrindą. Šis draugiškas akims tandemas gali:

  • Apsaugoti akis nuo ultravioletinės ar dirbtinės šviesos;
  • Sumažinti riziką susirgti geltonosios dėmės degeneracija ar katarakta;
  • Atremti neigiamą laisvųjų radikalų poveikį. 
 
Prie to prisideda ir vitaminas C, cinkas, omega-3 riebalų rūgštys, kurių taip pat nesunku rasti maisto produktuose. Tad kam vartoti tabletes ir kapsules, jei reikalingų medžiagų galime gauti kur kas gardesne forma. Tad kokiuose maisto produktuose slapstosi šie organizmo gelbėtojai?

Lapinės daržovės

Lapinės daržovės
Taip, į šią kategoriją patenka įvairios salotos, špinatai, gražgarstės, pekino kopūstai ir kt. Tad „bliūdas“ salotų pietums ar vakarienei – aplodismentų vertas pasirinkimas, už kurį padėkos ne tik puikiai veikianti virškinimo sistema, dailūs figūros linkiai ir energingas kūnas. Toks maistas padės palaikyti ir gerą akių sveikatą. 
 
Sakysite: „Nagi, aš – ne koks žoliaėdis“ arba „Nuo salotų nepaskrisiu“? Tada bent jau nevenkite jomis papildyti mėsos, žuvies, bulvių ar makaronų patiekalų.

Kiaušiniai

Kiaušiniai„n“ kartų kaltinti, dėl to, kad neva didina cholesterolio kiekį kraujyje, ir tiek pat kartų reabilituoti dėl naudingųjų savo savybių. Kas? Taip, tai kiaušiniai – maisto produktas, niekaip neužleidžiantis lyderio pozicijų pusryčių (ne vien angliškų) meniu. Ir ne be reikalo.
 
Sotusis maisto produktas turi ne tik 13 (A, B grupės, E, D) vitaminų, folio rūgšties, kalcio ir geležies, kurie ypač reikalingi žmogaus organizmui, bet ir anksčiau minėtų liuteino ir zeaksantino bei cinko, padedančių atitolinti aklumu grasančias ligas. Todėl įtraukti šį produktą į savo mitybos racioną bent kelis kartus per savaitę – iš tiesų vertėtų.

Citrusiniai vaisiai ir uogos

UogosSunku būtų rasti galingesnį vitamino C užtaisą nei citrusiniai vaisiai ir uogos. Tad mėgautis tokiu egzotiniu ir vietinės kilmės maistu ne tik gardu, bet ir naudinga.
 
Rytą pradėti su šviežiai spaustomis apelsinų sultimis, o priešpiečiams gomurį palepinti „glotnučiu“ iš uogų (šis gėrimas tarp sveikuolių dabar – tiesiog „ant bangos“) – idėja, dėl kurios verta pavargti (kad ir kaip neviliotų sulčių spaudimo ir kokteilio paruošimo procesas). Tokie sveiki gėrimai ne tik sustiprins imunitetą, bet ir padės sumažinti kai kurių akių ligų atsiradimo riziką.

Migdolai

MigdolaiRiešutai ne be reikalo tituluojami „užkandžių karaliais“. Jie praturtinti vitaminais ir antioksidantais, todėl yra vienas sveikiausių pasirinkimų, kai norisi kažko užkrimsti (deja, šį karta nekalbame apie sūdytus ar kepintus, svogūnų ar paprikų skonio riešutukus).
 
Yra daug riešutų rūšių, tačiau akims bene naudingiausi – migdolai. Tai vitamino E, kurio taip reikia gerai akių sveikatai palaikyti, šaltinis. Todėl jais verta gardinti jogurtą pusryčiams, sveikuoliškus vaisių ir uogų kokteilius, salotas. 

Lašiša

LašišaTie kas mėgsta žuvį, neabejotinai dievina lašišą. Ir tai daryti verčia ne tik puikus jos skonis, bet ir naudingos maistinės savybės, kuriomis pasižymi ši ryškiaspalvė žuvis. Lašišoje gausu omega-3 riebalų rūgščių. Taip, tų pačių, kurios aptinkamos ir žmogaus tinklainėje.
 
Omega-3 riebalų rūgščių stygius gali paaštrinti sausų akių sindromą. Siekiant palaikyti akių gaivumą ir sveiką išvaizdą, derėtų savo maisto racioną papildyti ir lašiša. (Ypač dirbant sąlygomis, kurios didina akių išsausėjimo riziką: prastas oro kondicionavimas, šildymas, darbas kompiuteriu ir pan.)
 
Akys – vienas jautriausių mūsų organų, atsakingų už ypač svarbų pojūtį – regėjimą. Todėl kuo ilgiau išlaikyti gerą jų būklę, turėtų būti svarbu kiekvienam. Tinkama mityba – vienas iš žingsnelių sveikesnių ir gražesnių akių link.

Parašykite komentarą